Bloembollen bloeien op de energie die ze het vorige seizoen hebben opgenomen. Het eerste jaar bloeien bloembollen dan ook altijd met succes; zelfs op schrale plekken. Dit bloeisucces is echter vanaf het tweede jaar niet vanzelfsprekend. Een geschikte bodem (met een losse structuur en voldoende voedingsstoffen) is voor de meeste soorten bloembollen net zo hard nodig als voor de vaste planten.
Wanneer bemesten?
Je kunt bloembollen het beste vroeg in het voorjaar bemesten. Het heeft niet gelijk effect op de bloei van dit jaar, omdat de complete bloem in wording al netjes opgevouwen wacht op het voorjaar. Juist voor volgend jaar is het heel goed. Als de ‘neuzen’ net boven de grond komen is een goed moment.
Je kunt je bloembollen bemesten met een organische meststof. De reden dat je nu al bemest, is omdat de bloembol meteen voorraad opneemt zodra hij is uitgebloeid. Heb je hem dus op tijd bemest, dan zit de mest al in de grond in de buurt van de bloembol, en is het klaar om op te nemen.
Bemesten net voor de regen zorgt voor een betere opname in de grond.
Wat voor bemesting toepassen?
Organische meststof is 100% natuurlijk, van dierlijke of plantaardige afkomst. Je hebt het in veel verschillende soorten (voor verschillende toepassingen). De mestafgifte gaat langzamer dan bij kunstmest, maar daardoor ook geleidelijker.
Afhankelijk van de grondsoort maar ook het type bloembol kan je kiezen uit verschillende organische meststoffen. Belangrijks is te letten op de verhouding van de belangrijke elementen in meststoffen: N – P en K. Een hoger Kalium gehalte zorgt voor stevige en groenere planten, maar vooral ook meer weerbare planten. Een meer stresstolerante plant is niet alleen sterker, groter, hij bloeit vaak rijker of draagt grotere vruchten. In het geval van bloembollen zorgt het voor een rijkere bloei. Bijvoorbeeld belangrijk bij narcissen die vele jaren groeien en bloeien in het openbaar groen maar soms minder bloeirijk zijn.
Magnesium is een element dat een belangrijke rol speelt bij de aanmaak en werking van bladgroen. Bladgroen zorgt voor de productie van suikers middels fotosynthese en geeft het blad haar diepgroene kleur. Groen, gezond blad zorgt er voor dat de nieuwe bloembollen onder de grond een langere periode hebben om te groeien.
Stikstof (N) zorgt er voor dat heel veel dingen, gras – planten – bomen, groeien, maar is door de grote hoeveelheden stikstof die er al zijn, een minder gewenste ingreep in het ecologische beheer van het openbaar groen.
Alle bloembollen bemesten?
Verwilderingsbloembollen zijn erg sterk en breiden zich meestal goed uit. Bij Verver Export zijn we van mening dat deze bloembollen op de juiste locatie moeten worden geplant voor een succesvolle verwildering. Het bemesten van deze bloembollen is een onnodige ingreep die het bodemleven en de natuur op deze locaties eerder verstoord dan goed doet!
Hier is het belangrijk dat bladeren die vallen blijven liggen en langzaam de bodem verbeteren met organische stof.
Vroeg bemesten vergeten – nu te laat?
Vergeten de bloembollen bij opkomst de bemesten? Dan is het nog niet te laat. Gebruik in dit geval een vloeibare meststof als alternatief. Planten nemen de voedingsstoffen uit vloeibare mest sneller op. Een beperkte dosis is voldoende, maar voor juiste effect moet het vaker worden herhaald. Dus het is eenvoudiger en goedkoper om vroeg te bemesten.
We beschrijven in dit bericht bewust geen specifieke producten omdat we internationaal actief zijn. Merken / producten zijn niet in alle landen beschikbaar.